Scheiden

Het is immer vervelend wanneer een huwelijk of geregistreerd partnerschap eindigt in een scheiding, maar in sommige gevallen is het beter zo. Soms bent u gewoon uit elkaar gegroeid, past u niet meer bij elkaar of bent u elkaar gewoon zat. Zo gaat het soms. In dat geval wilt u wel alles goed geregeld hebben. Waar moet u op letten bij een echtscheiding? Welke voorwaarden zitten verbonden aan een scheiding? Hieronder kunt u meer lezen over wat er zal gebeuren wanneer u en uw partner besluiten om uit elkaar te gaan.

Hoe wordt een scheiding aangevraagd?

Wanneer u en/of uw partner besloten hebben om te gaan scheiden, moet uw de echtscheiding aanvragen via een verzoekschrift. Deze wordt via uw advocaat aan de rechtbank verstuurd. Dit kan samen met uw partner, maar ook een eenzijdig verzoek is een mogelijkheid. Echter kan uw partner in dit geval bezwaar maken tegen de scheiding. In het verzoekschrift kunt u tevens nevenvoorzieningen vermelden. Dit zijn andere afspraken die u wilt maken over het scheiden, bijvoorbeeld met betrekking tot de omgang met de kinderen. Dit kan samen met uw partner, maar een partner moet altijd aangeven of deze het hiermee eens is. Wanneer dit niet het geval is, zal een rechter in een aparte zitting uitspraak doen. Zijn jullie het wel eens, zal de rechter in dezelfde zitting als de uitspraak over de scheiding hierover beslissen. Wanneer de uitspraak van de rechter met betrekking tot de scheiding geregistreerd staat bij de burgerlijke stand, is de echtscheiding officieel.

Afspraken bij scheiden

Het is van belang dat goede afspraken worden gemaakt bij een scheiding, zodat er geen vechtscheiding kan ontstaan. Zeker wanneer kinderen betrokken zijn kan dit een hoop gedoe voorkomen. Maak daarom goede afspraken met betrekking tot de kinderen, de eventuele alimentatie, de pensioensregeling en allerlei andere zaken met betrekking tot de inboedel en de woning.