Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract worden diverse afspraken gezet met betrekking tot gedeelde bezittingen. Hierdoor komt u niet voor verrassingen te staan bij onverwachte gebeurtenissen, bijvoorbeeld wanneer één van de partners overlijdt of wanneer een scheiding plaatsvindt. Een dergelijk contract wordt veelal opgesteld wanneer twee personen gaan samenwonen, echter is dit geen verplichting. Wel is het in sommige gevallen nodig, zoals wanneer een hypotheek wordt afgesloten. Waar moet u aan denken bij een samenlevingscontract? En is het verstandig? Hieronder wordt dieper ingegaan op deze zaken.

Waar moet u aan denken bij een samenlevingscontract?

Wanneer een samenlevingscontract wordt opgesteld, wordt hierin aangegeven wat van u samen is en wat niet. Hierdoor loopt u tegen minder problemen aan, mocht het onverhoopt zo zijn dat u besluit uit elkaar te gaan. Daarnaast zorgt het voor helderheid wanneer één van u komt te overlijden. Een samenlevingscontract zorgt voor helderheid. Een notaris kan deze voor u opstellen. Hierin staan zaken zoals beschreven zoals de gezamenlijke kosten, uw woning, de kinderen, de bankrekening(en), de inboedel, het onderhoudsplicht, het pensioen en wat er moet gebeuren wanneer één van u komt te overlijden. Wanneer een dergelijk contract is afgesloten, maakt dat u en uw partner tegelijkertijd fiscaal partner wanneer u op hetzelfde adres staat ingeschreven.

Is het verstandig om een samenlevingscontract af te sluiten?

Het gebruik van een samenlevingscontract brengt een aantal voordelen met zich mee. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap komen een aantal verplichtingen om de hoek kijken. Bij een samenlevingscontract hebben u en uw partner de mogelijkheid om zelf de voorwaarden van het contract te bepalen, ook omtrent zaken als onderhoudsplicht en erfrecht. Daarnaast is het voor vele situaties handig om afspraken op papier te hebben. Denk aan een scheiding of onverwacht overlijden. In dergelijke contexten is het absoluut van belang afspraken op papier te hebben staan, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.